Dinner with a view w Hotelu SPA Dr Irena Eris w Krynicy-Zdroju
1 października, na polanie u podnóża góry Jaworzyny ponad 50 osób zdegustuje kolację podaną prosto z ognia. To gorące wydarzenie kulinarne jest trzecim z cyklu „Dinner with a view“ spotkaniem Maliki z innymi wybitnymi szefami kuchni przy wspólnym gotowaniu w plenerze. Part¬nerem trze-ciego wydarzenia — Góry — jest Hotel SPA Dr Irena Eris w Krynicy-Zdroju.
Trzecia edycja „Diner with a view”, która odbywa się jesienią, znajdzie odzwierciedlenie w menu kolacji. Malika (szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni), Fia Gulliksson (szefowa kuchni i aktywistka) oraz Janusz Myjak (szef kuchni restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój) przygotują ucztę na bazie produktów pochodzących głównie z Podkarpacia. Główne wątki smakowe to: jagnięcina, sery górskie, ryby potokowe. Szefowie, stosując 7 różnych technik gotowania na ogniu, ugoszczą wielbicieli kulinarnych performance siedzących przy stole zaaranżowanym w zgodzie z otaczającą naturą przez stylistów magazynu KUKBUK.
Istotnym elementem wieczorów „Dinner with a view” jest nie tylko sam posiłek, ale przede wszystkim doświadczenie kulinarne spotęgowane przez bliskość przyrody, zapach ogniska i szum drzew oraz nieprzeciętne widoki. Za każdym razem to przyroda i pogoda są reżyserami wydarzenia.
Przy stole zasiadają wyjątkowi goście, partnerzy biznesowi i dziennikarze, o których obsługę dba manager Paweł Gruba z zespołem, znany m.in. z telewizyjnego show Hell’s Kitchen. Warto też podkreślić zaangażowanie w ten projekt wyjątkowych kobiet – szefowych kuchni, które Malika zaprasza do gotowania.
Ewa Malika Szyc-Juchnowicz — promotorka cyklu „Dinner with a view. Stolik z widokiem” Szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni. Jedna z najbardziej charyzmatycznych Polek w gastronomii. Urodzona i wychowana w Algierii. Harmonijnie łączy kuchnię francuską, w której wyrosła i egzotykę Maghrebu, w której się wychowała, z polskimi produktami. Fascynuje ją ogień i związane z nim techniki gotowania. Zajmuje się filologią kulinarną – poszukuje źródeł nazw, przepisów i smaków. Przez Gault&Millau nominowana do nagrody Kobieta – Szef Kuchni 2015. Finalistka I edycji Top Chef Polska.
Fia Gulliksson jedna z najbardziej charyzmatycznych kobiet szwedzkiej gastronomii. Kucharz samouk, mówczyni, przedsiębiorca. Jest mózgiem wielu zyskownych przedsiębiorstw i projektów promujących miasta, regiony i Szwecję. Założycielka i współwłaścicielka restauracji Jazzköket nagrodzonej jako “Sweden’s No1 sustainable restaurant 2015”. Jest CEO organizacji Food in Action założonej w 2000 r, której celem jest tworzenie dobrego jedzenia zgodnego z ekosystemem z realnymi zyskami dla społeczeństwa, kultury, natury i dla gospo darki. Obecnie Fia podróżuje po świecie i inspiruje innych do twórczego działania, rozwoju i transformacji społecznej w lokalnych społecznościach.
Janusz Myjak, szef kuchni restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój od przeszło 10 lat. Jest laureatem wielu konkursów, m.in. Zielonej Czapki Bonduelle oraz Tour-Gastro-Hotel, a restauracja Szósty Zmysł, którą prowadzi była wielokrotnie nagradzana w konkursie Poland 100 Best Restaurants, a w przewodniku Gault&Millau została uhonorowana jedną czapką. Preferuje kuchnię włoską i francuską, ale przede wszystkim polską, się gając do regionalnego dziedzictwa kuli-narnego. Posiada ogromne wyczucie w komponowaniu dań o doskonałej palecie smaków, jak również i kolorów, tworząc na talerzu kulinarne dzieła sztuki. W jego autorskim menu pojawiają się również dania tworzone wg. filozofii slow food. Od paru lat prowadzi Akademię Gotowania w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój.